Günümüzde tarımdaki ve diğer insan iş gücünü düşürmek ve seri imalata yani fabrikasyona adım atmak için bazı makinalar ve bu makinalar için çeşitli takım tezgâhları tasarlanmıştır. Diğer makina sanayi ve otomotiv sanayinin ardından tarım makinaları imalatında da kullanılmaya gereksinim duyulmaktadır. Bu tasarımcıların hedefi başta da değindiğimiz gibi insan gücünü daha pratik, güvenilir ve sağlam aletlerle değiştirmek olmaktadır. Uzun seneler bu tezgâhlarda maalesef köklü bir değişiklik olmamıştır. Ama sürekli olarak bir gelişme kaydedilmiştir.
Günümüzde bilgisayar teknolojisine bürünerek, metal kesme işlerinde bir çağ atlamışbulunmaktayız. Bu olay sıklıkla “Bilgisayar Destekli Nümerik Kontrol” olarakadlandırılır. Kısa adlandırılması da CNC’dir. Bu tür takım tezgâhları diğer sanayi dallarından sonrada tarım makineleri sanayisine sıçramış ve üreticileri bu tezgâhlara yatırıma teşvik etmiştir.
Bu sayede artık tarım makinaları sanayi Avrupa standartlarına yaklaşmış, imalatta seri ve sorunsuz üretime başlanmıştır.
CNC ürünlerin avantajlarına değinecek olursak;
- Konvansiyonel tezgâhlarda kullanılan bazı bağlama mastar, kalıp vb. sistemlerle kıyaslandığı zaman CNC ürünlerin ayarlama zamanı çok daha kısadır.
- Tezgâhın çalışma temposu her zaman daha yüksek ve sabittir.Her türlü sarfiyat (malzeme, elektrik, emek vb.) asgariye indirilmiştir.
- Üretimde operatörden kaynaklanacak her türlü kişisel sorunlar ortadan kalkmıştır.Depolamada daha az yer kaplamaktadır. Parça imalatına geçiş daha hızlıdır.
- Ayarlama, manuel hareket, ölçü, kontrolü vb. sebeplerle oluşan zaman kayıpları ortadan kalkmaktadır.
- İnsan unsurunun imalatta fazla etkili olmamasından dolayı seri ve hassas imalat yapmak mümkündür.
- Mastar, Kalıp, şablon vb. yüksek tutarlı elemanlardan faydalanılmadığı için sistem daha uygundur.
- Kalifiye insan ihtiyacına gerek kalmamaktadır. Tezgâh operasyonları çok daha yüksek bir hassaslığa sahiptir.