Skip links

Servo Sistemler

Servo sistemler hataları algılayarak bir geri besleme ünitesine gönderirler. Bu sistemler geri besleme ünitesindeki hatayı giderir ve denetlerler. Çalışma şekline değinecek olursak; Servo motor miline bağlı olan bir enkoder veya resolver sayaçla dönüş yönünü, hızını, dönüş açısını ve bulunduğu posizyonu her zaman kontrol ederek Servo sürücüsüne sinyal gönderirler.

Sürücüye gelen bu sinyallere göre Servo motora komut verir ve geri besleme sinyali ile kontrol edilmektedir. Normal Servo motorlar 0 ile 180 derece aralığında açısal hareketleri kontrol ederler. Servo sistemlerin bir diğer kolu Dc Servo Motor ise daha küçük yüklerde yararlanılan DC kaynaklı fırçalı motordur.

Fırça ve komütatörlü yapısı itibariyle boyları uzun olmaktadır. Ayrıca bakımları zordur ve kalkış momentleri fırçalı motorlara göre daha küçük olmaktadır. Ac Servo Motorlar ise daha fazla yük, tork ve hız gerektiren alanlarda genelde sanayide yer verilen Servo motor çeşididir. İçinde fırça ve kolektör olmadığından dolayı boyları daha da kısadır.

Bunların yanında Encoderlere de değinecek olursak; encoder bağlı olduğu motor milinin hareketine karşı sinyal üreten bir elektromekanik bir cihazdır. Ek olarak bağlanan milin mevcut konumlarını kontrol etmek ve geri bildirim sağlamak gibi özellikleribulunmaktadır. Encoderler kodlayıcı konum, hız veya yönü belirlemek için kullanılan bir geri bildirim sinyali gönderir. Genellikle Servo motor hareketli kamera, robot, cnc tezgâhları ve otomasyon gibi birçokalanda kullanılır.

Encoderler, sinyal oluşturmak için farklı teknolojiler kullanmaktadır. Bunlar manyetik, direnç, mekanik ve optiktir. En sık kullanılan ise optik olandır. Optik algılamada kodlayıcı ışık kesintisine bağlı olarak geri bildirim sağlamaktadır. Sinyal algılama, manyetik ve optik algılamalı olarak iki çeşitte karşımıza çıkar. Bunlar pozisyon konum belirlemede mutlak ve artımsaldır.

Servo sistemler konusunda hemen bizimle iletişime geçerek destek alabilirsiniz.